top of page
Search

AI-driven Sourcing & Screening - Hiring Assistant från LinkedIn

LinkedIn Hiring Assistant

Sourcing och initial screening är två av de mest tidskrävande arbetsuppgifterna för en rekryterare. Att hitta de där kandidaterna som matchar kravprofilen. Att selektera bort de där kandidaterna som inte har kvalifikationerna du söker, som inte matchar löneanspråket, som inte kan arbeta på plats. Enligt LinkedIn lägger vissa rekryterare upp emot 20 timmar per vecka bara på att hitta en handfull kandidater som matchar kravprofilen.


I förra veckan släppte LinkedIn sin nya Hiring Assistant som ska hjälpa rekryterare med dessa tidskrävande arbetsuppgifter.


Vad kan den här AI-assistenten göra? 🤔

  • Bygga en pipeline av kvalificerade kandidater. AI-assistenten scannar LinkedIn och hittar de kandidater som bäst matchar dina krav.

  • Identifiera toppkandidaterna.  Genom att analysera data och erfarenhet lyfter assistenten fram de kandidater som sticker ut från mängden och skapar en pipe av toppkandidater.

  • Skriva ett första utkast till ett meddelande. Du får hjälp att formulera ett personligt och engagerande meddelande till potentiella kandidater.

  • Svara på enkla frågor om rollen. AI-assistenten kan svara på vanliga frågor om tjänsten, vilket sparar dig tid och ger kandidaterna snabbare svar.


Men vilka risker finns? Kan vi verkligen lita på att AI-assistenten är fördomsfri?

Även om AI kan bidra till att minska mänsklig bias i rekryteringsprocessen, kan den också introducera sina egna fördomar om den inte tränas och övervakas noggrant. Detta kan leda till orättvis diskriminering av vissa grupper av kandidater.


Screening & Sourcing

För några år sedan hände precis detta LinkedIn. Deras rekommendationsalgoritmer, som matchar kandidater med jobbmöjligheter, visade sig vara partiska. Algoritmerna rankade kandidater delvis baserat på hur troligt det var att de skulle söka en tjänst eller svara en rekryterare. Resultatet? Systemet föreslog fler män än kvinnor för lediga roller, helt enkelt för att män ofta är mer aktiva i sitt jobbsökande. 🤦‍♀️


Det här är ett tydligt exempel på hur AI kan förstärka existerande ojämlikheter i samhället. Även om algoritmerna är designade för att vara objektiva, kan de omedvetet återspegla och förstärka de fördomar som finns i den data de tränas på.


Överlag tror jag på att introducera AI i fler steg i rekryteringsprocessen! Framtidens rekrytering handlar inte om att ersätta rekryterare, det handlar om att hitta en balans mellan teknik och människa. Vad gör AI bättre än vad jag gör? Och vad gör jag som rekryterare bättre än AI? Men kan man som rekryterare helt lita på AI-baserade sourcingfunktioner? Hur ska en rekryterare som använder AI-baserade sourcingfunktioner arbeta för att inte riskera att få en biased kandidatpipeline?




 
 
bottom of page